Údržba svařovacích stolů

Svařovací stoly Siegmund jsou vyrobeny z vysoce kvalitních materiálů a jsou navrženy tak, aby vydržely dlouhá léta. Klíčem k zajištění jejich optimálního výkonu a prodloužení životnosti je důležitá pravidelná údržba, kterou můžete snadno provádět sami, aniž byste každé tři měsíce museli volat profesionála. Tak si pojďme říct, jak na to.

Svařovací stoly a jejich díly je důležité udržovat v čistotě a pravidelně je zbavovat nánosů prachu, uvolněného brusiva i ostatních mechanických nečistot, a to i přesto, že jsou stoly opatřeny plasmanitridovaným tvrzeným povrchem, který hrubému poškození otěrem zabraňuje. Pro optimální péči existují různé údržbářské postupy, které můžete aplikovat denně, týdně i měsíčně, v závislosti na jejich povaze.

Denní údržba: Po každém použití stůl očistěte čistým hadříkem, abyste odstranili nečistoty a zbytky svařovacího materiálu. Pokud je povrch znečištěný svařovacími rozstřiky, použijte k jejich odstranění speciální čistič na svařovací stoly Siegmund. Samozřejmě zkontrolujte, jestli nejsou na stole uvolněné šrouby nebo matice a v případě potřeby je utáhněte.

Týdenní údržba: Jednou týdně byste měli udělat důkladnější čištění stolu, včetně všech rohů a štěrbin. Zkontrolujte, zda se na stole nevytvořily stopy koroze, a v případě potřeby jej ošetřete antikorozním nátěrem. Důležité je také myslet na mazání pohyblivých částí stolu, jako jsou posuvné lišty a otočné čepy.

Měsíční údržba: Zkontrolujte, zda nejsou na stole praskliny nebo deformace a v případě potřeby je opravte. Nakonec proveďte kalibraci, abyste se ujistili, že je jeho povrch rovný.

Je potřeba dbát zvláštní pozornosti při obrušování svarů nebo při obecném mechanickém čištění svařence a jeho dílů v přípravku, aby nedošlo k pobroušení plasmanitridovaných ploch. Ty by při poškození ztratily původní pevnostní, antikorozní a antiadhezní vlastnosti.

Užitečné tipy:
- nepoužívejte k čištění stolů agresivní chemikálie nebo abrazivní materiály
- neskladujte na stole těžké předměty, které by mohly jeho povrch poškodit
- skladujte jej v suchém a temperovaném prostředí
- k údržbě můžete použít čistící produkty Siegmund, například čistič na svařovací stoly či antikorozní nátěr