Nejen o svařovacích stolech s Danielem Siegmundem

Nepřestáváme hledat způsoby, jak naše produkty dále vylepšovat.

Svařovací a upínací systémy Siegmund jsou proslulé tou nejvyšší funkčností a exkluzivním designem, díky čemuž jejich výrobce zaujímá místo světového lídra na trhu stolů pro přesné svařování. Přinášíme vám rozhovor s Danielem Siegmundem, který je synem zakladatele společnosti Bernd Siegmund GmbH a úspěšně pokračuje v rodinném byznysu. 

Od roku 1982, kdy byla v německém Augsburgu založena výrobní divize současné společnosti Bernd Siegmund GmbH, uplynulo již mnoho let. Pamatujete si, kdy přišel prvotní nápad vyrábět ty nejlepší svařovací stoly na světě?

Jen málokdo ví, že idea svařovacích stolů je vlastně skoro 100 let stará. Než můj otec založil vlastní společnost, pracoval jako strojař. Právě díky této zkušenosti si uvědomil, že by mohl začít vyrábět svařovací stoly přesně odpovídající požadavkům oboru. Nápad na základní produkt byl do začátku výborný, ale samozřejmě si vyžádal ještě spoustu dalších předělávek a vylepšení. A to vlastně děláme i dnes – nepřestáváme hledat způsoby, jak naše produkty dále vylepšovat.

V roce 2005 začala vaše firma spolupracovat se společností JC-Metal a my se tak stali výhradními distributory pro Českou a Slovenskou republiku. Máme mnoho zákazníků a stoly Siegmund se ve skladu nikdy dlouho nezdrží. Myslíte si, že velká poptávka po nich je způsobena tím, že využíváte speciální výrobní procesy a vysoce kvalitní materiály?

Ano, cílem je vyrábět svařovací stoly nejvyšší kvality. Za současnou podobou našich produktů se ukrývají dlouhá léta vývoje, která se ale rozhodně vyplatila. Myslím, že právě unikátní design a použití prémiových materiálů patří mezi hlavní důvody, proč tak mnoho zákazníků volí svařovací systémy Siegmund. Prostřednictvím distributorů dodáváme do celého světa a právě společnost JC-Metal je jedním z našich nejúspěšnějších prodejců. Titulem Distributor roku jsme ji mohli ocenit dokonce třikrát za sebou. Jsme velmi vděční, že můžeme s takovou firmou spolupracovat.

Víme o vás, že při výrobě zohledňujete dopad na životní prostředí a přijímáte svou část odpovědnosti. Řeknete nám prosím, co přesně to v praxi znamená?

Máte pravdu, na ochranu životního prostředí klademe velký důraz. Naše stoly jsou plasmanitridovány – jedná se o proces tvrzení oceli, který je k přírodě velmi šetrný. Mimo to je sídlo společnosti vybaveno solárními panely, které umožňují snížit naši ekologickou stopu – produkujeme dokonce více elektrické energie, než sami spotřebujeme. Dalším ekologickým krokem bylo zavedení bezpapírového systému práce – vnitřní pracovní procesy se obejdou takřka bez tisku. Vše skenujeme a archivujeme v systému, z čehož vyplývá, že už dále nemusíme tisknout žádné poznámky, objednávky, faktury a podobně.

 

Mohl byste prosím na závěr uvést nějaké doporučení či radu pro ostatní podnikatele? Čemu vděčíte za váš úspěch?

Je velmi těžké formulovat obecnou radu, která bude fungovat u kteréhokoliv podnikatele a oboru, případně předat nějaký zaručený recept na úspěch. Ale myslím si, že každý správný byznysmen by měl bez přestání hledat možnosti, jak vylepšit svůj produkt, interní i externí pracovní procesy. Měl by, jak jen je to možné, dohlížet na prodej i doručování výrobků. Měl by pamatovat na to, že rozvoj zaměstnanců je stejně důležitý jako vývoj produktů. Díky tomu, že v Bernd Siegmund GmbH na zmíněné věci myslíme a investujeme do nich, jsme jednou z nejlepších společností, pro které lze v regionu pracovat.

 

Děkujeme za rozhovor i cenné rady a přejeme, nechť jde vývoj i výroba svařovacích stolů pěkně od ruky.

(Pozn. red.: V našem e-shopu naleznete širokou nabídku svařovacích stolů Siegmund. Nejčerstvější novinkou v sortimentu jsou pak svařovací stoly s vysokým bokem, které jsou obzvlášť vhodné pro složité aplikace.)

 

Autor: Petr z JC-Metalu